Korkeamaa – Sturmbockin massiivisin leirialue

Tutkimusprojektissamme on ollut useita eri tavoin raskaita maastopäiviä. Joskus työpäivät ovat venähtäneet 14 tuntia pitkiksi, toisinaan olemme kulkeneet raskaita, kymmenien kilometrien lenkkejä päivässä. Korkeamaan leiri- ja huoltoalueen kartoittaminen oli fyysisen sijaan henkisesti raskasta sorttia.

Alue sijaitsee kahden keskeisen huoltotien varrella. Leiri- ja huoltoalue on kooltaan suuri, mutta kohtalaisen hajautettu kokonaisuus. Siinä missä jotkin vastaavat selusta-alueet saattavat olla hyvin tiiviisti rakennettuja, sijaitsevat Korkeamaan linnoitteet keskimäärin melko etäällä toisistaan. 

Karttaesitys Korkeamaan leirialueista. Majoitusalueet levittäytyvät laajalle alueelle Kelottijärven ja Talvi-Nunaksen välillä. Leirin itä-osissa on raskaan tykistön tuliasema-alue.

Tutkimuksen kannalta kartoitusprosessi oli sangen suoraviivainen. Lähdimme perkaamaan aluetta yksittäisinä taistelijoina kahdesta suunnasta, koska yhdessä liikkuessa koko alueen kartoittaminen olisi vienyt vähintään kaksi kokonaista työpäivää. Yksittäisiä kartoitettuja kohteita kertyi lopulta lähes 400.

Kohteiden välillä oli huomattavaa vaihtelua. Jossain on runsaasti rakenteita ja elämisen jälkiä, toisaalla löytyy pelkkiä matalia rakennusten pohjia.

Korkeamaan leirialue koostui pääosin rakennusten ja telttojen pohjista, mutta mukana oli paikoin myös syvempään kaivettuja korsuja. Suurin keskittymä korsuja löytyi hieman yllättäen leirikokonaisuuden länsilaidalta Ruotsin rajan läheisyydestä. Törmään kaivetun korsukylän sijainti on hyvin suojainen, sillä suomalaisasemien suunnasta tulevat tykistötuli putoaisi suurella todennäköisyydellä Könkämäenenoon tai jopa Ruotsin puolelle.

Saksalaista järjestelmällisyyttä sota-ajalta: nätisti kuoppaan aseteltuja peltitölkkejä. Kaikkialla ei ole noudatettu näin vahvaa siisteysohjetta.

Erämaahan kulkevan tieuran läheisyydestä löytyi runsaasti ajoneuvojen jäänteitä, kuten lokasuojia ja rikkinäisiä metalliosia. Leirin itäreunalta löysimme myös raskaan tykistön tuliasema-alueen. 15 cm sFH-haupitsit olivat raskampia saksalaisten Sturmbockilla käyttämiä tykistöaseita, joiden kantama oli yli 10 000 metriä. Korkeamaan tuliasemista saksalaiset pystyivät käyttämään tulta tehokkaasti Markkinan kylän suomalaisjoukkoja vastaan.

Tykin hylsyjä sekä kantolaatikon osa, kauniisti kasassa!
Ruostuneiden tykin hylsyjen pinnasta erottuu paljon yksilöivää tietoa, kuten valmistusvuosi ja tykin malli. Kuvan hylsyä on käytetty sFH 18-kenttähaupitsissa.

Historia: Korkeamaan leirialueen valtava laajuus selittyy arkistolähteitä vilkaisemalla. Alueella on ollut kokonainen vuoristojääkäripataljoona reservissä, minkä lisäksi siellä sijaitsi rykmentin komentopaikka. Komentopaikkojen yhteyteen oli sijoitettu ryhmityskarttojen mukaan muun muassa pioneerivarasto. Saksalaiset nimittivät alueen läpi kulkenutta huoltotietä Pulkwegiksi, kun Nunaksen takarinteeseen nousevaa haaraa kutsuttiin Kahlwegiksi.

Suuret leirialueilta löytöi luonnollisesti runsaasti merkkejä viestikalustustosta. Tässä iso paristo, joita saksalaiset käyttivät esimerkiksi kenttäradioissa.

Valtaosa alueen rakennuksista on vuosien aikana tuhoutunut käytännössä kokonaan. Leirialue on lähellä Kilpisjärven tietä, joten saksalaiset ovat vetäytyessään voineet ottaa rakennusmateriaalia mukaan esimerkiksi uusiokäytettäväksi marssilepoalueilla. Myöhemmin paikallisväestön tiedetään hyödyntäneen saksalaisten taakseen jättämiä materiaaleja jälleenrakennuksessa.

Erikoisuutena Korkeamaan alueelta löytyi myös keraamisia uunin jäänteitä. Isot herrat ovat tarvinneet hienot lämmityslaitteet.

Vierailijalle: Alue ei ole satunnaiselle kävijälle erityisen ihmeellinen kohteiden suuresta määrästä ja hajautuneisuudesta johtuen, mutta tietä pitkin pääsee useisiin kiinnostaviin suuntiin, kuten Nunakselle ja Autsasenkursulle. Maasto on melko helppokulkuista tasaista tunturikoivikkoa, mutta suosittelemme paksumpipohjaisten ja nilkan ylittävien kenkien käyttöä. Edellämainittu kenkätyyppi on muutenkin hyvä yleisohje Sturmbockiin – ruosteisia nauloja, piikkilankaa ja muuta ikävää voi löytyä vähän mistä vaan.

Muuta: Alueella oli myös harmillisia löytöjä. Ilmeisesti muutamia korsukuoppia on käytetty viime vuosikymmenien aikana laittomina kaatopaikkoina, sillä ne olivat täynnä romua aina kotitalousjätteestä moottorikelkkoihin ja keittiön kalusteisiin. Mieleenpainuvimpana eräästä korsukuopasta löytyi puolentusinaa hylättyä moottorisahoaa. Onneksi roskaaminen oli rajoittunut vain muutamiin kohteisiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *