Nunas – taisteluasemat puuttomalla tunturilla

Nunas on eteläisin paljaslakinen tunturi Sturmbock-linjalla. Sen laelta aukeavat mainiot näkymät ympäristöön, etenkin Käsivarren tien ja Lätäseno-joen suuntaan. Sturmbockissa saksalaisten puolustus perustui hallitseviin maastonkohtiin, joten Nunaksella oli keskeinen rooli Sturmbock-aseman puolustuksessa. Nunaksen rinteillä käydessä ei ole vaikea arvata, miksi saksalaiset päättivät rakentaa asemansa juuri tähän.

Kartta Nunaksen vahvoista saksalaislinnoitteista. Etulinja koostuu yhtenäisestä taisteluhaudasta ja korsuista. Panssarintorjuntaon sijoitettu tunturin rinteille.

Omissa dokumenteissaan saksalaiset nimesivät Nunaksen Kahlhöheksi. Saksalaisten ryhmityskarttojen perusteella tunturille rakennettiin korsuista, taisteluhaudoista, panssarintorjunta-asemista, kranaatinheittimistä ja konekivääriasemista koostuva vahva puolustusverkosto. Korsuista on nykyään jäljellä enää vain vähän rakenteita sekä syvät louhitut kuopat, joista muutamat ovat täyttyneet kirkkaalla lähdevedellä.

Osa peruskallioon louhituista korsuista on täyttynyt kirkkaalla vedellä.

Kaivettuja juoksuhautoja on kahdessa tasassa. Tunturin rinteeseen kaivetuista juoksuhaudoista löytyvät varsinaiset taisteluasemat. Tunturin laen päällä kulkeva juoksuhauta on matalampi, eikä siinä hahmotu suuremmin varsinaisia ampuma-asemia. Tunturin laki lienee ollut helposti puolustettavissa muutamilla hyvin sijoitetuilla konekivääreillä, siinä missä puurajan alapuolelle on sijoitettu ampuma- ja konekivääriasemia tiheämmin. Kaikki asemat hahmottuvat edelleen maastossa erinomaisesti, vaikka tunturikoivikko onkin osan linnoitteista vallannut.

Yksittäisen taistelijan ampuma-asema juoksuhaudassa Nunaksen rinteellä.
Nunaksen laella on hyvä hetkeksi laskea rinkat ja pysähtyä ihailemaan historian kyllästämää maisemaa.

Tunturin laelta on edelleen mainiot näkymät esimerkiksi Markkinan kylään, jossa suomalaisjoukot olivat asemissa loppuvuodesta 1944. Tämän takia ei ole yllättävää, että Kalhhöhen laelle suunniteltiin taisteluasemien lisäksi myös tähystys- ja ilmatorjunta-asemia.  Suomalaisissa sotapäiväkirjoissa on raportoitu saksalaistykistön häirinneen suomalaisjoukkoja juuri Nunaksen suunnalta. 

Tunturin sivurinteiltä löytyy myös useita pyöreitä kivistä rakennettuja panssarintorjuntatykkiasemia. PST-asemat ovat yleensä Nunaksen alueella tiheän pusikon peitossa, mutta helposti tunnistettavissa.

Kaikki Sturmbockin panssarintorjuntatykin asemat eivät ole näin metsittyneitä, mutta Nunaksella PST-asemat on rakennettu puurajan alapuolelle.
Nunaksen pohjoisosien taisteluasemat erottuvat vuoden 1960 ilmakuvalta erinomaisesti. Tuoreemmalta ilmakuvalta linja erottuu vielä jotenkuten, mutta pusikoituminen on edennyt varsin pitkälle. Juoksuhaudan törmät tarjoavat puuttomalla tunturilla riittävän kasvualustan tunturikoivuille. (Kuvien lähde: Maanmittauslaitos)

Nunaksen takamaastosta löytyy erinäisiä selustan majoittumisalueita sekä epäsuoran tulen asemia. Nunas-tunturin asemia tuki arkistotietojen mukaan ainakin viisi kranaatinheitintä, jotka olivat sijoitettuna Nunaksen huipulle sekä länsirinteelle. KRH-asemat löytyvät hyvin myös maastosta.

Vedellä täyttynyt korsu ja juoksuhautaa suoraan ylhäältä päin kuvattuna

Nunaksen asemat näkyvät erinomaisesti myös lintuperspektiivistä, jossa juoksuhaudat, korsut ja muut linnoitteet muodostavat mielenkiintoisia, maastossa kiemurtelevia kuvioita. Tämän johdosta drone on ollut tutkimuksemme aikana Nunaksella ahkerassa käytössä.

Nunaksen asemat erottuvat ilmasta käsin parhaiten keväällä, kun taisteluhaudoissa kasvavat tunturikoivut eivät ole vielä lehdessä. Huomaa lumenviipymät korsukuopissa (kesäkuu 2020).

Nunaksen asemia voit tarkastella myös oheisesta 3D-mallista. Voit siirtyä mallin eri kohtiin kaksoisklikkaamalla haluttua paikkaa. Zoomailla voit hiiren rullalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *