Nunas on eteläisin paljaslakinen tunturi Sturmbock-linjalla. Sen laelta aukeavat mainiot näkymät ympäristöön, etenkin Käsivarren tien ja Lätäseno-joen suuntaan. Sturmbockissa saksalaisten puolustus perustui hallitseviin maastonkohtiin, joten Nunaksella oli keskeinen rooli Sturmbock-aseman puolustuksessa. Nunaksen rinteillä käydessä ei ole vaikea arvata, miksi saksalaiset päättivät rakentaa asemansa juuri tähän.
Omissa dokumenteissaan saksalaiset nimesivät Nunaksen Kahlhöheksi. Saksalaisten ryhmityskarttojen perusteella tunturille rakennettiin korsuista, taisteluhaudoista, panssarintorjunta-asemista, kranaatinheittimistä ja konekivääriasemista koostuva vahva puolustusverkosto. Korsuista on nykyään jäljellä enää vain vähän rakenteita sekä syvät louhitut kuopat, joista muutamat ovat täyttyneet kirkkaalla lähdevedellä.
Kaivettuja juoksuhautoja on kahdessa tasassa. Tunturin rinteeseen kaivetuista juoksuhaudoista löytyvät varsinaiset taisteluasemat. Tunturin laen päällä kulkeva juoksuhauta on matalampi, eikä siinä hahmotu suuremmin varsinaisia ampuma-asemia. Tunturin laki lienee ollut helposti puolustettavissa muutamilla hyvin sijoitetuilla konekivääreillä, siinä missä puurajan alapuolelle on sijoitettu ampuma- ja konekivääriasemia tiheämmin. Kaikki asemat hahmottuvat edelleen maastossa erinomaisesti, vaikka tunturikoivikko onkin osan linnoitteista vallannut.
Tunturin laelta on edelleen mainiot näkymät esimerkiksi Markkinan kylään, jossa suomalaisjoukot olivat asemissa loppuvuodesta 1944. Tämän takia ei ole yllättävää, että Kalhhöhen laelle suunniteltiin taisteluasemien lisäksi myös tähystys- ja ilmatorjunta-asemia. Suomalaisissa sotapäiväkirjoissa on raportoitu saksalaistykistön häirinneen suomalaisjoukkoja juuri Nunaksen suunnalta.
Tunturin sivurinteiltä löytyy myös useita pyöreitä kivistä rakennettuja panssarintorjuntatykkiasemia. PST-asemat ovat yleensä Nunaksen alueella tiheän pusikon peitossa, mutta helposti tunnistettavissa.
Nunaksen takamaastosta löytyy erinäisiä selustan majoittumisalueita sekä epäsuoran tulen asemia. Nunas-tunturin asemia tuki arkistotietojen mukaan ainakin viisi kranaatinheitintä, jotka olivat sijoitettuna Nunaksen huipulle sekä länsirinteelle. KRH-asemat löytyvät hyvin myös maastosta.
Nunaksen asemat näkyvät erinomaisesti myös lintuperspektiivistä, jossa juoksuhaudat, korsut ja muut linnoitteet muodostavat mielenkiintoisia, maastossa kiemurtelevia kuvioita. Tämän johdosta drone on ollut tutkimuksemme aikana Nunaksella ahkerassa käytössä.
Nunaksen asemia voit tarkastella myös oheisesta 3D-mallista. Voit siirtyä mallin eri kohtiin kaksoisklikkaamalla haluttua paikkaa. Zoomailla voit hiiren rullalla.