Palkkisvaarat – Raskasta linnoittamista tunturikoivikossa

Palkkisvaarat eivät välttämättä näytä kartalla maailman ihmeellisimmältä kohteelta. Pari metsäistä kukkulaa ja soistumia. Tunturikoivikko kätkee kuitenkin sisäänsä kiehtovia, jopa erikoiseksi luonnehdittavia löytöjä sekä poikkeuksellisen vahvaa linnoittamista.

Puinen kamiinan piipunsuojus romahtaneen korsun yhteydessä. Puurungon päästä löytyy usein myös metallinen kipinähuppu.

Saksalaisten Jäger Stellungiksi nimeämä asemakokonaisuus on pohjoista kohti mentäessä viimeinen kokonaan tunturikoivikossa kulkeva etulinjan rintamalohko. Vaikka puurajan alapuoliset linnoituskokonaisuudet voivat usein olla hyvinkin pusikoituneita, löytyy Palkkisvaaroilta silti useita hyvin säilyneitä kohteita. Hienosti säilyneet korsut puurakenteineen, tiheään rakennetut ampuma-asemat sekä pitkät juoksuhautaverkostot tekevät Palkkisvaarojen linnoitteista mieleenpainuvan asemakokonaisuuden.

Mieleenpainuva oli myös tutkija Aleksi Rikkisen kokemus jumittuneesta hyttystakin vetoketjusta hyttysinfernossa. Rikkisen kädessä oleva saksalaiskamiina edustaa improvisoitua mallia, joka on valmistettu sinkitystä metallitynnyristä.
Kartta Palkkisvaarojen taisteluasemista. Etenkin saksalaisten 218er Höheksi nimittämä koillishuippu on todella vahvasti linnoitettu. Mieleenkiintoisena yksityiskohtana Autsasenlaelle on rakennettu pienimuotoinen vara-asema.

Palkkisvaaroilla puolustusasemien välillä on kiehtovia eroja. Pohjoisempi juoksuhautaosuus on rakennettu poikkeuksellisella pieteetillä – viimeisteltyjä ampuma-asemia on rakennettu juoksuhautaan todella tiiviisti, lähes joka sotilaalle. Sen sijaan eteläisemmässä juoksuhaudassa ampuma-asemia on vähän siellä täällä. Uskomme, että tässä on mainio esimerkki siitä, miten joukon johtajan näkemys ja vaatimukset ovat vaikuttaneet linnoittamiseen. 

Vaativa johtaja on edellyttänyt, että lähes joka sotilaalle on ollut pohjoisemmalla harjanteella henkilökohtainen ampuma-asema. Eteläisellä lohkolla tätä taas ei ole nähty merkitykselliseksi, vaan ajankäyttöä on priorisoitu toisin. Ovatko erot syntyneet kokemuksen vai pätemisen tarpeen johdosta, sitä on mahdoton enää näin jälkikäteen sanoa. Konekiväärien tuliasemat on kuitenkin molemmissa puolustuskokonaisuuksissa valmisteltu huolellisesti.

Palkkisvaaroilla kävijä törmää useisiin romahtaneisiin puukorsuihin. Ne näyttävät usein hieman painuneilta kiviläjiltä, sillä valmiit korsut oli katettu kivillä suojauksen parantamiseksi. Kivenlohkareiden seasta pilkistää usein esimerkiksi savupiipun jäänteitä.

Palkkisvaaroilta löytyy kaikkea, mitä hyvin varustelluista puolustusasemista saattaa olettaa – panssarintorjuntatykkien asemia, konekivääriasemia, kranaatinheittimiä ja muuta vastaavaa. Asemien tiheyden näkökulmasta Jäger Stellugin pohjoisosa on yksi Sturmbockin tiheiten linnoitetuista osuuksista. Kyseisen harjanteen saksalaiset nimesivät rintamavastuussa olleen vuoristojääkärirykmentin mukaan 218er Höheksi.

218er Höheltä avautuvat upeat maisemat kohti Palkkiskurun suoaukeita ja Sturmbockin paljakalla sijaitsevia pohjoisosia. Saksalaiset hyödynsivät esteetöntä ampuma-alaa valmistelemalla panssarintorjunta-asemia pohjoisen suuntaan. Jälleen yksi esimerkki saksalaisten vakavasta suhtautumisesta panssarintorjuntaan – jäätyneet suoaukeat olivat talviolosuhteissa potentiaalisia hyökkäysuria panssarijoukoille.

Panssarintorjuntatykin suoja-aseman katto on romahtanut, mutta rakenteet ovat hyvä selkeästi pystyssä.

Metsäisten alueiden vahva linnoittaminen on tosin ilmiö, jonka saattaa havaita Sturmbock-asemassa myös laajemmin. Havaintojemme perusteella puurajan alapuolisissa puolustusasemissa huonompaa ampuma-alaa ja näkyvyyttä on kompensoitu paljakka-alueita vahvemmalla miehityksellä.  Vuoden 1960 ilmakuvan perusteella Palkkisvaarojen eteen oli raivattu laajasti ampuma-alaa.

218er Höhen taisteluasemat juoksuhautoineen ja korsuineen erottuvat hyvin vielä vuoden 1960 ilmakuvassa. Nykyaikaisista ilmakuvista asemia ei sen sijaan enää erota, koska varsinkin juoksuhaudojen reunat ovat pusikoituneet voimakkaasti (Ilmakuvien lähde: Maanmittauslaitos)

Palkkisvaarojen pohjoisosasta 218er Höhen länsipuolelta löytyy suurehko leirialue. Etulinjaan on matkaa vain puolisen kilometriä, minkä johdosta majoitteet on kaivettu pääosin korsusyvyyteen. Noin 50 korsua tai rakennusta käsittävästä leiristä löytyy paljon asumisen merkkejä niin ruokatölkkien, viinipullojen kuin kamiinojenkin muodossa.

Saksalaisten ryhmityskarttojen mukaan leirialueella majaili ainakin pataljoonan komentopaikka sekä reservejä. Leirialueen tuntumaan on Sturmbockin rakennusvaiheen kartan mukaan valmisteltu myös kranaatinheitinasemat. KRH-asemia emme kuitenkaan pystyneet varmentamaan maastossa, koska emme löytäneet leirin lähistöltä selkeitä tuliasemia tai kranaatinheittimen ammuslaatikoita.

Osittain sammaleen peittämiä S-miinojen nalleja Palkkisvaarojen alueella. Kaikkialla Sturmbockin alueella kannattaa noudattaa erityistä varovaisuutta räjähteiden suhteen, sillä saksalaiset miinoittivat muun muassa korsuja ennen perääntymistään. Missään olosuhteissa löydettyihin räjähteisiin ei saa koskea, vaan niistä tulee ilmoittaa viranomaisille.

Yksi erikoisemmista pienistä kohteista on Palkkisvaaroilla koivuun kiinnitetty piikkilangasta tehty ketju, joka sukeltaa syvälle korsun jäännösten sisään. Olisi kiinnostavaa tietää, mitä piikkilankaketjulla on haluttu kiinnittää. Vastaavaan ei olla muualla törmätty.

Toisessa päässä piikkilankaketju on uppoutunut koivun sisään puun kasvaessa.
Piikkilankaketju menee maan sisälle. Pienen maavallin toisella puolella on romahtaneen korsun jäänteet.
Huomattavan erikoisten löytöjen joukkoon kuuluu myös tämä yksinäinen koirankoppi. Eipä ole tällaistakaan toista tullut muualla vastaan. Oletettavasti kyse on kuitenkin sodanjälkeisestä rakenteesta.

Vierailijalle: Palkkisvaaroille vie saksalaisten Lagerwegiksi kutsuma huoltotie, joka haarautuu Ruossakerolle vievästä tiestä saks. Jägerweg) pian Palkkisjoen ylityksen jälkeen. Tietä on erittäin hankala ajaa, sillä uralla on runsaasti vajonneita salaojia ja rakenteellisia sortumia purojen kohdalla. Haasteena ovat myös terävät kivenlohkareet ajouralla, sillä tie on rakennettu paikoin suoraan rakkakivikoiden halki. Kerran ajoimme uraa pitkin maastoautolla, ja tuloksena oli muun kurjuuden muassa peräkoukun ruhjoutuminen irti.

Palkkisvaaraan johtava huoltotie, joka liittyy Jägerwegiin edessä siintävän järven tuntumassa. Huoltoteitä pitkin etäisyys Kilpisjärven tien ja 218er Höhen välillä on noin 10 kilometriäeli mukava patikointietäisyys!

Sekä Jägerwegillä että Lagerwegillä ajaminen edellyttää myös Metsähallituksen maastoliikennöintilupaa. Kannustammekin siis jalkojen käyttöön. Toinen kelpo vaihtoehto on ostaa paikallisilta elinkeinonharjoittajilta mönkijäkyyti paikan päälle.

Vierailijan kannattaa ottaa kiinni Palkkisvaarojen pohjoisimmista asemista, ja edetä niiden mukana etelään Autsasenkursun reunalle. Näin vierailija löytää todennäköisesti teräskaarikorsut, panssarintorjunta-asemat ja muut kiinnostavat Palkkisvaarojen piirteet metsien kätköistä. Kurun reunalta voi kääntyä takaisin tai jatkaa matkaa kurun toiselle puolelle esimerkiksi Nunaksen suuntaan.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *